Takarítás Sopronba ha tisztaságra vágyik!

Vörösbor folt eltávolítása

2011.11.01.

A vörösborfolt sok bosszúságot tud okozni, hiszen egyszerű gépi mosással nem távolítható el a ruhadarabokból, még sok mosás után sem halványul a színe. Szőnyeg és kárpit esetén több próbálkozás után gyakorta használhatatlannak minősítik az emberek a szennyezett felületet és lecserélésre ítélik a szőnyeget.

Több módja van a vörösborfolt eltávolításának, attól függően, hogy azonnal van-e rá lehetőségünk, hogy cselekedjünk, illetve a szennyezett felülettől is erősen függ a helyes módszer.

Amennyiben lehetőségünk van a vörösborral szennyezett ruházatot azonnal tisztítani, abban az esetben először sózzuk le a foltot konyhasóval, majd öntsünk rá citromlevet. Ezután mehet a mosásba. Előfordul, hogy nem lesz teljes mértékű a tisztítás, és a folt még a mosás után is látszik. Ekkor is van még más lehetőségünk. A ruhadarabot áztassuk be forralatlan tejbe 15 percre, majd ezután vegyszermentes meleg vízzel öblítsük át.

Előfordul, hogy nem tudunk azonnal cselekedni, és a vörösborfolt beleszárad, és nehezen eltávolíthatóvá válik. Ekkor szalmiákszeszhez kell folyamodnunk. Készítsünk oldatot egy liter vízből és öt evőkanál szalmiákszeszből, majd ebben mossuk át a foltot. Ezután vegyszermentes meleg vízben öblítsük ki. Azok a háziasszonyok, akik gyakran festenek hajat, és tartanak otthon hidrogén peroxidot, könnyebbnek és gyorsabbnak tűnik ezzel fellépni a vörösborfolt ellen. Közvetlenül a foltra folyatva eltávolítható a szennyeződés, csak arra ügyeljünk, hogy alapos öblítés után napon szárítsuk a ruhát, ez megakadályozza a maradandó láthatóságot.

Szőnyegre vagy kárpitra ömlött vörösbor esetén először papírtörlővel itassuk fel a folyadékot, majd szalmiákszeszes oldattal és egy puha szivaccsal szedjük ki a foltot. Amint ez megtörtént vegyszermentes meleg vízzel takarítsuk át újra a foltos felületet, majd hagyjuk megszáradni.

Szőnyeg esetén még egy módszer létezik, mely nem kevésbé hatékony az előzőnél. Ezt is a vörösbor felitatásával kezdjük, majd szódavízzel vagy szénsavas ásványvízzel mossuk át. Ezután fújjuk be borotvahabbal a foltot és hagyjuk rászáradni, majd a megszáradt habot keféljük le róla.

Előfordul, hogy gyapjú alapanyagú ruházatra vagy kárpitra ömlik a vörösbor, ebben az esetben más eljárást kell választanunk. A foltot tiszta szesszel bőven itassuk át, majd puha ronggyal vagy szivaccsal óvatosan dörzsöljük át.

Van, amikor figyelmetlenségből csak mosás után vesszük észre, hogy az egyik ruhadarab vörösborfoltos. Ilyenkor másként kell eljárnunk, hiszen már érték vegyszerek a foltot. Ilyenkor az aludttej segíthet, áztassuk a foltot aludttejbe 12 óra hosszára, majd alaposan öblítsük át vegyszermentes meleg vízben. Száradás után tegyük vissza mosásba.

Nem kell sok mindent tartani otthon ahhoz, hogy azonnal cselekvőképesek legyünk vörösbor kiömlése esetén, készüljünk fel rá időben.

vissza

Kapcsolat

Qveszt-M Clean KFT.

   Várhegyi Gábor
      Ügyvezető

Tel: +36-70/555-6826
E-mail: 6239b20688b473ca5e228a1ca212b687

Adószám:    23726413-2-02.

Cégjegyzék szám: 02-09-078291.         


Nyitvatartás:
Hétfőtől-Péntekig  8.00 - 16.00 óráig.

 

Megosztás