Takarítás Sopronba ha tisztaságra vágyik!

Penészfolt eltávolítása

2011.11.01.

A penészfolttal óvatosan kell bánni, mivel a különböző penészgombáknak komoly, egészségre ártalmas hatásai lehetnek. Számtalan légúti betegség, allergia és bőrbetegség előidézője lehet a lakásban lévő penészesedés.

Legoptimálisabb, ha szakemberhez fordulunk, azért is, mert a penész valamilyen nedvesedésnek a tünete. Gyakori, hogy a helyiségben túl magas a relatív páratartalom, akár új ablakok beépítése után is előfordulhat, ha nem szellőztetünk elég gyakran. Gyakori még a fürdőszobában lévő penészesedés, mely először a csempék közötti fúgákon látható, ilyenkor valószínűleg nem lett elég hatékonyan szigetelve a fal, mely magába szívja a vizet és így táptalajává válik a penészgombáknak.

A falon kialakult penészfolt lehet repedt vízvezeték tünete, melyet mindenképpen orvosolni kell, hiszen hiába távolítjuk el a penészfoltot, a vizesedés állandó, akkor a penész csak időszakosan tűnik el.

Fürdőszobában lévő penészfolt eltávolítására az 5%-os ecet a leghatásosabb. Ezzel permetezzük be a penészes felületet és hagyjuk rajta néhány órán át, azután szappanos vagy mosogatószeres vízzel mossuk le.

Kiváló gombaölő szer az auszrál teafa illóolaj. Elkészítéséhez két deciliter vízben keverjünk el egy evőkanál illóolajat. Minden alkalommal alaposan fel kell rázni használat előtt, mivel az illóolaj és a víz gyorsan különválik. Az így elkészített gombaölő szerrel fújjuk be a penészes felületet, majd napokon át hagyjuk rajta. Ezt a keveréket szobában, falra is lehet használni, bár gyakori szellőztetést fog kívánni, mert az illata elég erős. Pár nap után a penész por állagúvá válik, így a takarítása főként portörléshez hasonlít leginkább, de porszívóval is eltávolíthatjuk azt.

Amikor nagyobb felületeket kell penésztől mentesíteni, ami főként szuterén vagy pincehelyiségekben fordul elő, akkor a bórax a legideálisabb. A keveréket 1:5 arányban készítsük el, egy liter vízhez két deciliter bóraxot adagoljunk, majd ezzel a keverékkel spricceljük be a penészes falfelületet. Legideálisabb egy szórófejes flakont alkalmazni. Vigyázzunk, hogy tiszta legyen a flakon, ne használjunk korábbi vegyszeres flakont, mert maradhat benne vegyszer maradvány, ami lehetséges, hogy közömbösíti a bóraxot, és akkor próbálkozásunk hiábavaló lesz.

A fenti módszereket ne keverjük, egyet válasszunk ki az alkalmazásra, mert együtt nem működnek.

A penész eltávolítása után, amennyiben lakóhelyiségről van szó, érdemes beszerezni és működtetni egy páramentesítő készüléket, ezzel megelőzhetjük a későbbi újra penészedést, és egészségünk szempontjából sem elhanyagolható.

vissza

Kapcsolat

Qveszt-M Clean KFT.

   Várhegyi Gábor
      Ügyvezető

Tel: +36-70/555-6826
E-mail: 6239b20688b473ca5e228a1ca212b687

Adószám:    23726413-2-02.

Cégjegyzék szám: 02-09-078291.         


Nyitvatartás:
Hétfőtől-Péntekig  8.00 - 16.00 óráig.

 

Megosztás